onsdag 17. oktober 2012

Eplekvintett servert med kanelsmuler, mascarponekrem og karamellsaus

Dette er en avansert rett, men som er fullt mulig å få til hjemme med gode forberedelser og mye kjærlighet til mat. Det er jo tross alt epledagen i dag så en oppskrift med eple måtte komme. Jeg er inspirert av den gode gamle tilslørte bondepiker i denne retten. Man den er satt sammen på en ny måte for å hedre gamle tradisjoner.

EPLETERRINE

Ingredienser:
3 Granny Smith epler
1 ts sukker
4 dl tørr eplecider
3 gelatinblader

Fremgangsmåte:
Forbered terrinen ved å skrelle og kjerne ut eplene.
Skjær dem i tynne båter.
Karamelliser sukkeret i en kasserolle. Hell på cider og legg ned eplene. La det trekke under lokk i ca 5 minutter. Ta opp eplene og legg de til siden.
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann.
La cideren trekke til det gjenstår 1 dl. La den avkjøles litt. Løs opp gelatinet i cideren. Vend sammen med de lune eplene.
Pakk alt i en plastfilm dekket terrinform. La det stå kaldt i 2,5 time.
Skiv terrinen tynt.

Anrett med eplesorbet, kanelsmuler, epleskum, kremostbase, eplechips, karamellsaus, eple og kanelskum. Se oppskrifter under.

KANELSMULER

Ingredienser:
100 g brødkrum
50 g smør
Sukker
Kanel

Fremgangsmåte:
Smelt smør i en stekepanne, tilsett brødkrummen som vendes godt inn i det smeltede smøret.
Tilsett sukker og kanel. Karamelliser blandingen lett og la det avkjøles.

EPLESORBET

Ingredienser:
4 Granny Smith epler
2 ½ dl vann
1 ½ dl sukker
1 ½ dl glukose
1 galatinblad
1 ½ dl tørr cider

Fremgangsmåte:
Skrell og skjær skiver av eplene. Trekk de myke i vann, sukker og glukose under lokk. Lag puré og sil gjennom fin trådsil.
Bløtlegg gelatinbladet i kaldt vann minst 5 minutter.
Kok opp cideren. La den svalne litt.
Løsne opp gelatinet i cideren. Sørg for at alt blir oppløst. Bland med eplepuréen. Kjøl ned og kjør i ismaskin til du får en kremaktig konsistens.

KARAMELLSAUS

Ingredienser:
100 g sukker
50 g glukose
100 g Gravensten eplejuice fra Ringi
1 vaniljestang
Saften av en ½ sitron
2 ss calvados

Fremgangsmåte:
Smelt sukkeret til gyllen karamell. Tilsett eplejuice, glukose og vanilje. Kok inn til litt tykk konsistens. Smak til med sitronsaft og calvados.
Sil og avkjøl.

EPLECHIPS

Ingredienser:
2 epler(Granny Smith)
100 g melis

Fremgangsmåte:
Skjær eplene i tynne skiver på mandolin. Legg de utover en silikonmatte og sikt over melis. Sett brettet i fryseren i 45 minutter. Bak deretter eplene i 90°C i ovnen i ca 30 minutter til de er helt sprø.

MASCARPONEKREM

Ingredienser:
1,5 dl mascarponekrem
1,5 dl fløte
40 g melis

Fremgangsmåte:
Alle ingrediensene piskes sammen til en fast krem.

EPLE OG KANELSKUM

Ingredienser:
2 dl H-melk
½ ts kanel
3 ss Gravensten eplejuice fra Ringi
½ ts lecitin

Fremgangsmåte:
Varm opp melken til 72°C og tilsett kanel, lecitin og eplejuice. Kjør opp med stavmikser til du får et luftig skum.

EPLEKULER

Ingredienser:
2 Granny Smith epler

Fremgangsmåte:
Skrell eplene. Og skjær de i litt store terninger. La de trekke 2-3 minutter i karamellsausen før du serverer.

LYKKE TIL!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar