søndag 21. oktober 2012

De 10 mest spennede kokebøkene jeg har

Etter å ha kikket igjennom vår store kokebokhylle ble jeg inspirert til å skrive om de 10 mest spennede kokebøkene vi har.

Mine 10 mest spennede kokebøker.
De er ikke ordnet i noen spesiell rekkefølge men etterhvert som jeg tok de ut.

Første bok ut er "Oaxen Adieu" som er en spennede fortelling om en av de beste restaurantene i Sverige. Den inneholder både en god historie og mange deilige oppskrifter. Dog kan det virke noe avansert for den uerfarne hjemmekokk. Det er nok felles for de fleste bøkene jeg fant frem. De får deg til å strekke deg enda lengre i sine til dels veldig avanserte oppskrifter.

"A Day at elBulli - An Insight Into The Ideas, Methods And Creativity of Ferran Adrià" er vel den jeg synes er mest spennende. Måten Ferran tar maten til helt nye høyder og opplevelser er innovativt, morsomt og en god rollemodell for mange kokker der ute. Jakten etter perfeksjonisme gjør at det er svært avansert matlaging vi snakker om her. Molekylær gastronomi er populær begrepet som henger igjen i kølvannet etter elBulli.

En annen kokk som står for mye av det samme og som har tatt den ene klassiske retten etter den andre for å perfeksjonere måltidet er Heston Blumenthal. Hans "Heston Blumenthal At Home" går inn i dybden på smak og introduserer en kokemetode som brukes i de fleste restaurantkjøkken, sous vide koking, til hjemmet.

Dette bringer meg over til neste bok "Under Pressure - Cooking Sous Vide" av Thomas Keller. Kjent for restaurantene Per Se og The French Laundry. I denne boken introduserer han oss til Sous Vide og hvorfor vi skal bruke det. Resultatet er helt opplagt: Helt fantastisk! Jeg har vært så heldig å få Sous Vide i huset og så langt er det ikke tvil om hva som gir det beste resultatet.

De neste 3 kokebøkene vil jeg presentere sammen da de står for noe av det nye og spennede som skjer i Norden. Vi har fått et nytt uttrykk "Ny nordisk gastronomi" gjennom restauranter som Noma, Geranium og Nimb i København, Mathias Dahlgren og Fràntzen/Lindeberg i Stovkholm og siste tilskudd Maemo i Oslo.
Disse kokebøkene viser noe av det best vi får i Norden:
- "Nimb Herman" av Thomas Herman og co
- "NOMA" av René Redzepi
- "Det naturlige köket" av Mathias Dahlgren

I fjor kom den nye matbibelen "Modernist Cuicine - The Art and Science of Cooking", som består av 6 bøker. Dette er et fantastisk opplagsverk om mat og en spennede kokebok. Boken er sammenfattet av norks-amerikaneren Nathan Myhrvold. Den er et must for alle matnerder!

Til sist vil jeg nevne 2 kokebøker som har gitt meg mye spennede moro på kjøkkenet hjemme:
- "Fast and Easy Cooking - Thermomix TM 31 Recipe Book"
- "Molecylar Basics" av Heiko Antoniewicz
Begge representere nye spennede leketøy til hjemmekokken. Nemlig Thermomix som er en 1000 kustner på kjøkkenet og en alt-i-ett kjøkkenmaskin. Aldri har det vært så enkelt å lage f.eks. majones selv. Den andre tilhører molekylær gastronomisettet TEXTUREPRO som gir deg masse morsomme muligheter for å tilnærme deg både Ferran Adria og Heston Blumenthal sitt eksperimentelle kjøkken hjemme.

Hvis du lurer på hvor du får tak i Sous Vide, Thermomix og TEXTUREPRO så kan du gå inn på www.gourmethuset.no. Der er det et godt utvalg for både hjemmekokker og proffe kokker.

God leseopplevelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar